Ympäristöyksikön RuBu-ehdotukset ovat valmiit!

Minkälainen ympäristötoiminta nuoria kiinnostaa?

Ruuti-työpajat järjestettiin lokakuussa kulttuurikeskus Caisassa ja Östersundomissa, vapaaehtoisia nuoria osallistui pajoihin parisenkymmentä. Pajoissa käsiteltiin eniten ääniä ympäristökyselyssä saaneita ehdotuksia, ja alustettiin ylipäänsä Ruuti ja Nuorisoneuvosto toimintaa ennen kuin nuoret rupesivat ideoimaan ja suunnittelemaan toimintaa.

Teemoina olivat eläintoiminta, ympäristötapahtumat ja hyväntekeväisyystoiminta

Eläintoimintaan ideoitiin mehiläistoimintaa, uhanalaisten lajien pelastamista, itämeri retkiä ja leirejä, työpajoja joissa korostuisi luonnonvarojen fiksu käyttö esim. ruuassa ja kosmetiikkatuotteissa, eläinkahvila, eläintapaamiset, asiantuntijavieralut, kesäleirit ja tapahtumat. Lopulta päädyttiin eläintoiminnan starttaamiseen idän alueella, joka pitäisi sisällään muun muassa näitä asioita ja paljon muuta!

Ympäristötapahtumiin nuoret ideoivat ystävyysleiriä, ekologista matkustamista, telttailua, leirejä, puiden istuttamista, kirppareita, hävikkikaappeja, liikuntavarusteiden lainausta ja erilaiisa teemapäivoä kuten Älä osta mitään päivään osallistumista, piknikejä, kierrättämisen opetusta kaupunkilaisille ja ulkoilmatapahtumia. Näistä ideoista syntyi lopulta Ecotrip pyöräleiri, jonka ideana on mm. brändätä kotimaan matkailusta trendikästä ja todistaa, että aina ei tarvitse lähteä kauas lentäen.

Hyväntekeväisyystoiminnasta nousi paljon hyviä ideoita, joita voimme varmasti hyödyntää ja pohtia nuorten kanssa, mutta tällä kertaa näistä ei tullut toimenpide ehdotusta. Haluamme silti jakaa nuorien hyvät ideat, jos vaikka joku muu intoutuu myös tekemään näistä jotain!

Hyväntekeväisyys-ideoita:

 • Paitsi rahan, myös tavaroiden lahjoittamista vähävaraisille esim. vaatteita ja leluja
 • Syrjäytymisen ehkäisy esim. järjestämällä ilmaisia yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia, johon voi tulla kokemaan ja tekemään vaikka ei olisi rahaa
 • Kummiluokka tai vastaava, jonka kanssa lähdettäisiin retkille
 • Kehitysmaa-apu, puhdasta juomavettä kaikille
 • Ruuan lahjoittaminen, leipäjono
 • Kirpputori-toiminta
 • Pakolaisten tukeminen
 • Salametsästyksen lopettaminen
 • Roskien kerääminen ja kierrättäminen
 • Vanhusten auttaminen, vanhainkodeissa vieraileminen
 • Tyttöjen oikeudet
 • Vähemmistöjen tukeminen
 • Unicef-kävelyn järjestäminen

Nuorten toimenpiteiden jatkoprosessi

Ylläolevat RuutiBudjetti ehdotukset jatkavat nuorisopalveluiden RuBu-raha neuvotteluihin, jotka tänä vuonna järjestetään alueittain. Jaossa on 150.000 euroa, idän neuvottelu käydään 20.11. Alueneuvotteluun osallistuu mukaan nuoria, jotka ovat olleet ideoimassa konkreettisia toimenpide ehdotuksia, aluepäällikkö ja fasilitaattoreita.

Alueellisten neuvotteluiden jälkeen on vuorossa neuvottelut vielä nuorisoneuvoston ja johdon kanssa, jossa neuvotellaan lopullinen päätös rahan jakautumisesta. Päätökset saadaan tietää Ruuti-Gaalassa 4.12.2018, ja samalla saadaan tietää ketkä ovat valittu nuorisoneuvostoon alkavalle kaudelle.

Mitä ilmastoahdistukseen tulee, toivomme että Laajasalossa avautuva uusi nuorten ympäristötila omalta osaltaan auttaa myös tähän. Sen avajaisia juhlitaan Kauppakeskus Saaressa 22.11.

Luonto ja ympäristöasiat kiinnostavat nuoria enenevissä määrin

Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta kasvanut jyrkästi – “Nuoret ovat paljon tietoisempia kuin aiemmat sukupolvet tuossa iässä”

Tämän huomaa myös Ruuti ympäristökyselyn vastauksista ja Rubu-pajojen tuloksista. Nuoret haluavat konkreettisia ratkaisuja ilmastoahdistukseen ja tuoreen IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) raportin mukaan, meillä onkin jo kiire.

Ratkaisut on kuitenkin olemassa ja ilmastokriisi on jo ratkaistu, kuten koululakkoilija ja 15-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg totesi ilmastomarssilla, joka järjestettiin Helsingissä 20.10. “Meidän täytyy vain avata silmämme ja muuttua.”

 

Kuva: Greenpeace Suomi

 

Uskoa loi myös voimakas puhe saamelaisnuorten puheenjohtajalta Petra Laitilta. Toivomus siitä, että meidän politiikot näyttäisivät, että he pystyvät parempaan. Voit lukea puheen täältä.

 

Kuva: Greenpeace Suomi