Vaikuttamisen vuosi 2018

Lumi saapui Helsinkiin juuri sopivasti, sillä ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön Ruutivuosi 2018 alkaa olla pulkassa. Vuoteen on mahtunut monenlaista vaikuttamistoimintaa, mutta kirkkaimpina helminä mieleen nousevat nuorten ekokahvilatoiminta sekä syksyn Laajikafest-tapahtuma, jotka kumpikin saivat Ruutirahaa (2017) ja toteutettiin nuorten ideoiden pohjalta yhdessä nuorten kanssa.

 

Nuorten vaikuttamisen kevät käynnistyi ympäristöaiheisella tiedonkeruulla Reaktori-tapahtumassa hiihtolomaviikolla ja vähän myöhemmin keväällä Laajasalon ja Östersundomin peruskouluissa.  Tiedonkeruulla selvitettiin nuorten sen hetkisiä näkemyksiä ympäristöasioista ja siitä mikä heille on tärkeää. Vastauksia saimme 464 ja tärkeimmiksi asioiksi valikoitui muun muassa eläintoiminnan järjestäminen, oman hyvinvoinnin ylläpitäminen ulkoilemalla ja liikkumalla luonnossa, erilaisten ympäristötapahtumien mahdollistaminen sekä hyväntekeväisyystoiminta.

Helteinen kesä toi tullessaan ihanan Ekokahvilan, jonka antimista päästiin nauttimaan muun muassa Kumpulan kasvitarhalla, Espan kesätapahtumassa ja Mustikkamaan Syötävässä puistossa. Porkkanakakku, suolaiset ja makeat vohvelit sekä ihanat kesäiset juomat tekivät hyvin kauppansa ja kysyntää aukioloajoille olisi ollut jopa enemmän, kuin mitä oli resursseja. Ja tärkeintä oli tietenkin iloinen asenne ja ekologisuus!

Laajikafest-tapahtuma syyskuussa oli tapahtumatuottajanuorten upea taidonnäyte, viihdyttävä iltapäivä täynnä kiinnostavia artisteja ja toimintaa. LaajikaFestin teemoina toimivat päihteettömyys, ekologisuus ja luonnonsuojelu. LaajikaFestin järjestämisen mahdollisti Ruuti-gaalassa jaettu 10 000 euron suuruinen avustusraha. Tapahtumatuotantonuoret pääsivät toteuttamaan suunnittelemansa festarin käytännössä, sekä työskentelemään itse tapahtuman aikana.

Alkusyksyllä nuoret myös tuottivat RuutiBudjetti-toimenpide ehdotuksia kevään tiedonkeruun pohjalta. Kahteen ehdotukseen haettiin Ruutirahaa:

  1. Ecotrip pyöräleiri Keski-Suomeen
  2. Eläintoiminnan starttaaminen idän alueella

Ecotrip pyöräleirille saatiinkin 13 000 euroa RuutiGaalassa ja eläintoimintaa aletaan toteuttaa yksikön omilla rahoilla muun muassa Laajasalossa ja Östersundomissa lemmikkikahvilan ja teemailtojen muodossa. Ensimmäiset eläinvieraat ovat jo loppusyksyn ja alkutalven aikana ehtineet vierailla Laajasalon uudessa Nuorten ympäristötilassa. Myös hyväntekeväisyyttä ja luonnossa liikkumista tullaan toteuttamaan vuoden 2019 aikana!