Mitä palveluita Oodissa oikein on?

Aivan Helsingin sydämessä, Kansalaistorilla erinomaisten kulkuyhteyksien päässä sijaitsee Helsingin keskustakirjasto Oodi. Se on yhtenä kaupunginkirjaston toimipisteenä osana myös Helmet-kirjastoverkkoa. Yhteensä kaupunginkirjaston toimipisteitä on 37. Oodi on näistä kaikista uusin ja laaja-alaisin.

Oodin toiminta ei nimittäin lainkaan rajoitu vain kirjastolle ominaiseen toimintaan. Sitä onkin luonnehdittu eläväksi uuden ajan kirjastoksi, kaikkien kaupunkilaisten omaksi avoimeksi tilaksi. Se myös täydentää Helsingin media- ja kulttuurikeskittymää ei-kaupallisena, julkisena tilana. Yleisölle rakennus avattiin 5. joulukuuta 2018.

 

Kuvaaja: Tuomas Uusheimo

 

Kävimme tiistaina 9.7. opastetulla kierroksella Oodin tiloissa. Työntekijät esittelivät meille koko Oodin kolmikerroksisen rakennuksen sekä sen tarjoamia palveluita. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy infopisteet ja EU@Oodi -tietopiste, johon kuka vain voi vapaasti tulla juttelemaan sekä oppimaan EU-asioista. Ensimmäisessä kerroksessa on myös Helsingin kaupunkiympäristön ylläpitämä Brygga. Siellä pääsee tutustumaan vaihtuviin ajankohtaisiin hankkeisiin sekä vaikuttamaan kaupunkimme kehitykseen. Tällä hetkellä Bryggassa on ilmastoaiheinen esittely. Samassa kerroksessa toimii myös elokuvateatteri Regina sekä vuokrattavissa oleva monitoimitila Maijansali.

Oodin toinen kerros on omistettu ryhmätyöskentelylle sekä itsenäiseen luovaan toimintaan. Erillisiä varattavissa olevia ryhmätyötiloja on 10 ja pienempiä työskentelytiloja neljä. Myös erilaiset studiotilat sekä soittohuoneet ovat varattavissa kenelle vain. Soittimia ja muita välineitä on mahdollista varata kirjastokortilla. Huomioitavaa on, että jotkin studiotiloista avataan vasta tulevan  syksyn aikana. Kaikki nämä tilat ovat varattavissa Varaamosta, osoitteesta https://varaamo.hel.fi/.  Varaamoon pääsee kuka tahansa kirjautumaan Yle Tunnuksilla, Facebookin tai myös Googlen käyttäjätunnuksilla.

Toinen kerros tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia myös erilaiseen luovaan toimintaan. Käytössä on tavallisten tietokoneiden lisäksi kahdeksan mediatyöasemaa, jotka on tarkoitettu luovaan digitaaliseen työskentelyyn. Näille koneille on asennettu Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketti. Työasemat on varustettu myös Wacom Cintiq Pro 24″ piirtonäytöillä ja Epson Perfection V850 tasoskannereilla, joilla voi skannata negatiiveja, valokuvia ja dioja. Editoidessa tulee ottaa mukaan omat kuulokkeet. Erilliset pelihuoneet ovat varattavissa Varaamosta, ja peliohjaimet ja muut välineet saatavissa huoneiden vierestä löytyvältä infopisteeltä kirjastokortilla. Henkilökunta opastaa alkuun kaikkien laitteiden käytössä ja on käytettävissä mikäli ongelmia ilmenee.

 

Kuvaaja: Tuomas Uusheimo

 

Jokaisella on mahdollisuus valmistaa myös omia pinssejä ja magneetteja sekä ommella esimerkiksi vaatteita. Käytössä on lisäksi kampasidontalaite, jonka avulla voi valmistaa muun muassa oman kalenterin. Samassa tilassa ovat myös vinyylileikkuri, painokone ja suurkuvatulostin. Läheisyydestä löydät myös neljä 3D-tulostinta, joilla voi valmistaa esineitä STL-muodossa olevista 3D-mallitiedostoista. Materiaalimaksu tulostinta käyttäessä on 0,70 euroa riippumatta esineen koosta, muodosta tai valmistusajasta. Kaikki kaupunkiverstaan välineet eivät ole vielä käytettävissä, mutta tulevat käyttöön vuoden loppuun mennessä. Kaikki nämäkin työpisteet ja palvelut löytyvät Varaamosta. Samasta kerroksesta löytyy myös suuret hengailuun ja vapaaseen työskentelyyn tarkoitetut istuskeluportaat.

 

Kuvaaja: Tuomas Uusheimo

 

Ylin kerros toimii perinteisenä kirjastona. Sen laaja 100 000 teoksen valikoima ja moderni arkkitehtuuri houkuttelevat lukuisia kävijöitä. Kerros tarjoaa paljon tilaa oleseluun ja kirjojen lukemiseen. Pääset myös Oodin terassille nauttimaan raittiista ulkoilmasta. Oodissa toimii myös kaksi Fazerin toimipistettä. Ensimmäisessä kerroksessa ravintola ja kolmannessa kahvila.

Meidän viestintänuorten omasta mielestä Oodissa erityisen kivaa ja yllättävää oli ainakin se, kuinka helppoa on varata ja käyttää erilaisia tiloja täysin ilmaiseksi. Pitää vain muistaa olla ajoissa liikkeellä varatessaan tiloja, sillä ne ovat todella haluttuja. Kolmas kerros on mukavan avara varsinkin toiseen kerrokseen verrattuna, sillä siellä on taas paljon tiiviimpi tunnelma. Kokonaisuudessaan Oodi on mielestämme monipuolinen ja viihtyisä paikka!

Terveisin Tasnim, Sandra ja Onni