Työelämään tutustuminen Nuorten Ympäristötilalla

9. luokkalaiset Jerry, Kristel ja Mari suorittivat tet-jaksonsa (työelämään tutustuminen) Ympäristötilalla viime viikolla. Jokainen heistä on viettänyt aikaa Ympäristötilalla aikaisemminkin kävijänä, mutta nyt he pääsivät näkemään millaista tilalla on työskennellä.

Me haettiin tänne, koska haluttiin nähdä Nuorten Ympäristötila työntekijöiden näkökulmasta ja saada uudenlainen näkökulma paikasta kuin pelkästään täällä hengatessa”, nuoret sanovat.

Vallitseva poikkeusaika vaikutti jonkin verran siihen millaisia työtehtäviä Ympäristötilalla pääsi tekemään. “Käsiä piti pestä useammin kuin yleensä, ja käyttää maskeja. Korona pilasi aika monet retket ja suunnitelmat, jotenka tetissä olo oli aika paljon vaan nuorten ympäristötilassa olemista ja työntekijöiden auttamista.  Piti huolehtia, et paikka oli puhdas. Esimerkiksi ovenkahvat piti puhdistaa usein ja pöydät piti putsata päivittäin monesti. Siirtymisessä emme käyttäneet julkisia vaan kävelimme jos piti liikkua jonnekin”.

Oliko Ympäristötilalla oleskeleminen nyt erilaista, kun nuoret pääsivät kokemaan asiat työntekijän näkökulmasta? “Työntekijän näkökulmasta paikka ei olekaan niin erilainen kuin luulimme. Enimmäkseen pidimme vaan huolta paikan puhtaudesta ja viihtyvyydestä. Ollaan yleensäkin autettu työntekijöitä pitämään paikasta huolta esimerkiksi auttamalla kasvien kastelussa”, nuoret pohtivat.

Mitä kaikkea tet-viikon aikana sitten tehtiin?

Maanantaina tutustuimme työpaikan ympäristöön ja miten asiat toimivat, ja meille tuli idea tehdä pinssejä, jotka onnistuivat hyvin. Tehtiin myös ohjeet pinssin tekoa varten, jotta seuraavien olisi helpompaa tehdä niitä jatkossa. Kuivasimme myös omenoita urbaania löytöretkeä varten. Meillä oli myös maanantaina kerhot, joissa meidät jaettiin eri ryhmiin. Mari piti kokkikerhoa, Jerry oli metsäväen kerhon apuohjaajana ja Kristel oli liikuntakerhon kanssa ulkona.

Tiistaina aloitettiin päivä suunnittelemalla vaellusta ja kuinka kuvaamme ruoan valmistusta. Tämän jälkeen menimme ympäristötilan ja kirjaston yhteiselle terassille, jossa siirtelimme kasveja sivuun odottamaan talvea. Siistimme tämän jälkeen kirjahyllyn värijärjestykseen. Kun saimme kirjahyllyn kuntoon, pyyhimme pölyt ja huolehdimme, että kasveilla on riittävästi vettä. Pyyhittiin pölyt ja puhdistettiin oven kahvat ja niin edelleen.

Keskiviikkona Lähdimme heti aamusta kauppaan hakemaan eväitä löytöretkeä varten, jonka jälkeen tulimme pakkaamaan eväät. Kun eväät oli pakattu lähdimme retkelle, joka oli hyvin mielenkiintoinen ja erilainen kuin yleensä on ollut. Mukavan seuran lisäksi retkellä oli paljon erilaisia kivoja tehtäviä joista paras oli valokuvaaminen.

Torstaina heti aamusta tiskattiin astiat, jotka otimme mukaan retkelle Tullisaareen. Kuvattiin Tullisaaressa ja tehtiin ruokaa trangioilla. Ruoka oli hyvää. Kokkasimme riisiä currykastikkeella ja jälkiruuaksi mannapuuroa. Unohdimme suolan ympäristötilalle ja otimme vahingossa hiilihapollista vettä mukaan, vaikka tarkoitus oli ottaa tavallista vettä. Retkelle mukaan oli itse kuivattu kasviksia ja korvapuusteja. Kun tulimme takaisin ympäristötilalle tiskasimme trangiat ja astiat, joita käytimme. Suunnittelimme perjantaiksi nuorille peli-iltaa ja tutustuimme uusiin peleihin, joista emme olleet kuulleet aikaisemmin.

Perjantaina aloitimme päivän kirjoittamalla tätä artikkelia ja suunnittelimme vielä nopeasti peli-iltaa. Se oli viikon kiinnostavin päivä ja olimme hyvin innoissamme siitä. Eri pelipisteitä oli monia, joissa kaikissa oli eri peli meneillään.

Tettiläisten esittelyt ja fiilikset tet-viikosta

Mari: Moro! Oon Mari(-Ann), 15-vuotias tyttö Helsingistä, oon ysiluokkalainen Laajasalon peruskoulussa. Pidin kokkikerhoa maanantaina (vain yksi pääsi paikalle joten pidin yksityisen kokkikerhon :D) Tehtiin quesadilloja ja pätkismuffinseja! (: Mulle jäi parhaiten mieleen kun tipahdin penkiltä pepulleni :D ja toi kokkikerhon pitäminen joka jännitti mua tosi paljon, koska oon aika ujo joten se että vain yksi tuli paikalle helpotti asiaa todella paljon! <3 Kiitos viikosta, tää oli ihanaa :3

Kristel: Terve! Oon Kristel 15-vuotias 9.luokalla Laajasalon Peruskoulussa. Hengaan usein nuorten ympäristötilalla ja täällä on oikein viihtyisää. Autoin liikunta kerhossa ja saatoin ottaa kuka pelkää pantteria liian tosissani ja kaaduin kun yritin hämätä. Erityisesti jäi mieleen trangialla ruoan valmistus en ollut aikaisemmin nähnyt, miten sillä tehdään ruokaa. Tämä viikko meni todella nopeasti, koska täällä on ollut todella kivaa. Kiitos ihanasta tetistä <3

Jerry: Moi! Olen Jerry, viisitoista-vuotias poika Laajasalon Peruskoulun ylätalolta. Olin apuohjaajana metsäkerhossa, (vain kaksi nuorta pääsi paikalle) pelasimme muun muassa jalkapalloa ja olimme piknikillä. Erityisesti minulla jäi mieleen ruoanlaitto trangialla (Kasvis-curry) ja mukava seura. Minulla oli hauskaa olla täällä ja tulen jatkossa toivottavasti, jos pääsen, tulen olemaan apuohjaaja uudestaan! C: